Recent hebben we deze installatie opgeleverd. Een mooi voorbeeld van techniek, samenwerking, design en energiebesparing. Ter vervanging van een oude aan/uit koelmachine hebben we gekeken wat de wensen en mogelijkheden waren voor de nieuwe installatie.

De WTW-unit zuigt de lucht uit de ruimte af, hierbij wordt 90% van de temperatuur overgedragen aan de inblaaslucht. Dit gebeurt via een gesloten wisselaar. Afhankelijk van de ruimteluchtvervuiling (co-waarde) en/of temperatuur, gaat de geïntegreerde buitenluchtklep buitenlucht toevoeren. Het mooie hiervan is dat in de koudere periode van het jaar de WTW-unit de ruimte dus “gratis” gaat koelen. En als de buitentemperatuur hoger is, “gratis” gaat verwarmen tot de gewenste waarde.

Wanneer de temperaturen extra gekoeld of verwarmd dienen te worden, zal de inverter-warmtepomp desgewenst gaan koelen of verwarmen, zodat de in te blazen lucht aan de gewenste instelling voldoet. De inverter-warmtepomp is er een met een zeer zuinig rendement met een C.O.P. (Coëfficiënt of Performance) van 3.79 en een E.E.R. (Energy Efficiency Ratio) van 3.09. Kort gezegd: bij verwarmen 1kW elektra erin en 3,79kW aan verwarmingsvermogen eruit en bij koelen 1kW elektra erin en 3,09kW koelvermogen eruit.

Omdat er vele gebruikers in de ruimte komen die geen idee hebben van de werking en opbouw van het systeem, was het verzoek van de klant een “simpele” bediening aan te brengen. Wanneer men in de ruimte komt, hoeft men alleen een timer te bedienen. Daaropvolgend neemt de techniek het over.

Een bewezen mooie constructie voor een energiebesparend perfect binnenklimaat.