Bart-Jan Maas winnaar GRUNDFOS INSTALLER CHAMPIONSHIP 2017

Het was enorm spannend, de ‘Grundfos Installer Championship’ waarbij de 18 beste installateurs uit heel Europa het tegen elkaar opnamen. De competitie vond plaats op de ISH-beurs in Frankfurt, de grootste sanitair- en waterbeurs ter wereld. Voor de winnaar lag er een reischeque ter waarde van 10.000 euro klaar. Zijn deelname aan “De beste fitter van Nederland” was slechts een voorbode van wat er dit jaar zou gaan plaatsvinden: de 42-jarige Bart-Jan Maas uit Deurne, werkzaam bij GebouwService Zuid, heeft de Grundfos Installer Championship gewonnen. Hij wist uiteindelijk de snelste tijd neer te zetten bij diverse installatie-opdrachten. Uit een totaal van maar liefst 15.000 aanmeldingen kwalificeerden de 18 beste installateurs uit verschillende landen zich voor de Grundfos Installer Championship. Bart-Jan liet 17 Europese deelnemers achter zich, en hij mag zich daarmee de beste installateur van Europa noemen!

De voorbereiding

Bart-Jan ging op de Grundfos website en op het YouTube-kanaal van Grundfos op zoek naar filmpjes, handleidingen en informatie over Grundfos pompen en hoe je deze moet inregelen en (de)monteren. Bovendien heeft Grundfos enkele pompen ter beschikking gesteld om mee te oefenen, waaronder een SOLOLIFT2 (opvoerinstallatie) en een ALPHA3 (circulatiepomp). “Ik heb de SOLOLIFT2 in mijn voorbereiding minstens honderd keer in en uit elkaar geschroefd”, aldus Bart-Jan.

Tijdens de Installer Championship

De Grundos Installer Championship 2017 vond plaats op de ISH-beurs in het Duitse Frankfurt. Omringd door toeschouwers moesten de deelnemende installateurs op een podium diverse installatie-opdrachten uitvoeren. Zo moest een verwarming hydraulisch ingeregeld worden met een ALPHA3, de motor van een SOLOLIFT2 worden vervangen en een UP COMFORT pomp tussen het leidingwerk worden gezet. Na de eerste kwalificatieronde als snelste door te komen, kwalificeerde Bart-Jan zich voor de finale door ook de halve finale te winnen. Bart-Jan begon het tweede onderdeel met 15 seconden achterstand, omdat zijn tegenstander het eerste onderdeel sneller had voltooid, maar uiteindelijk wist Bart-Jan de finale toch ruimschoots te winnen.

En de reischeque?

Bart-Jan wist nog niet precies wat hij gaat doen met de gewonnen reischeque van 10.000 euro: ”In ieder geval wil ik wel op vakantie gaan met mensen die ik leuk vind. Maar het kan nog alle kanten op: Afrika, Indonesië, Amerika of misschien gaan we op wintersport. Ik wil in ieder geval meerdere reizen maken.”

Terugkijkend…

Bart-Jan vond het enorm leuk dat zijn voormalige werkgever, Toon van Bree, erbij was tijdens de finale. “Hij was aanwezig bij al mijn eerdere Nederlandse kampioenschappen. Ik vond het dan ook enorm gaaf dat hij er nu ook bij was!”

Hij kijkt met veel plezier terug op het kampioenschap en hij geeft aan dat hij een volgende keer graag weer mee zou doen, ongeacht het resultaat. Hij vervolgt: “Leuk om op deze manier met andere installateurs in contact te komen.” Zo heeft hij met zijn Oostenrijkse tegenstander uit de finale nog regelmatig e-mailcontact.